PatentProfs
Gegarandeerd De beste prijs De beste kwaliteit De snelste afhandeling

5 zaken die je moet weten voor je een patent aanvraagt

Je hebt iets uitgevonden en je weet zeker dat je de eerste bent met dat idee. Dan kan het verstandig zijn om daar een patent op aan te vragen. Maar voordat je dat doet zijn er 5 vragen die je jezelf moet stellen.

1- voldoet het idee aan de 3 eisen van een patent?

Is jouw idee nieuw, innovatief en industrieel toepasbaar? Dat zijn de drie harde eisen die aan een idee gesteld worden voordat je een patent kunt aanvragen. Hoe kun je dit onderzoeken? Je kunt zelf diverse online-databases raadplegen. Meer zekerheid krijg als je een specialist een nieuwheidsonderzoek laat doen. Je ontvangt dan een rapport met een overzicht van welke uitvindingen er al op dat gebied gedaan zijn en een conclusie of jouw uitvinding echt nieuw is.

2- Heb je het geheim gehouden voor de buitenwereld?

Je kunt alleen een patent krijgen op iets dat echt nieuw is, dus wat nog niemand anders eerder gezien heeft. Zorg dan ook dat niemand anders jouw idee ziet voor je het patent aanvraagt. Dus geen filmpjes op internet zetten of het op een beurs laten zien. Soms moet je samenwerken met een ander bedrijf om het product te ontwikkelen. Zorg dan dat iedereen die meewerkt een geheimhoudingsverklaring heeft ondertekend.  

3  Wat wil je met een patent bereiken?

Een patent aanvragen om het verkrijgen alleen, is een kostbare aangelegenheid. Welk doel heb je met de uitvinding. Wil je het product op de markt brengen, wil je er een concurrent mee dwars zitten of is je doel om het idee zo snel mogelijk te verkopen.

4- Hoe ga je het in de markt zetten?

Wat zijn de vervolgstappen als je het patent aangevraagd hebt. Hoe ga je de markt bewerken. Past het product in jouw huidige bedrijf of is het een idee dat daar helemaal los van staat. Of ben je een uitvinder die (nog) helemaal geen bedrijf heeft. Hoe ga je het dan in de markt zetten.

5- Hoe worden de aanvraag van het patent en het vervolg gefinancierd?

Het aanvragen van een patent kost geld, maar ook het verder ontwikkelen van een product en het in de markt zetten van nieuwe producten kost (heel) veel geld. Heb je hiervoor voldoende middelen of heb je een externe financier nodig. Wat word je strategie in het benaderen van deze financiers.

Het beantwoorden van deze vragen kan heel lastig zijn. PatentProfs en Patents4all helpen ondernemers en uitvinders hiermee. Van nieuwheidsonderzoek tot het vinden van financiers. Wij zijn er voor je gedurende de hele levenscyclus van een patent. Meer weten: bel ons op 030-2282750.

Nieuws / Actueel

Vrijdag 22 maart Grote stijging patenten blockchain

Het Financieele Dagblad heeft ontdekt dat er een grote groei is in het aantal EU patentaanvragen dat te maken heeft met Blockchain. De groei is zeven keer het aantal aanvragen van het jaar daarvoor. Met name chinese bedrijven zijn actief op het gebied van Blockchain uitvindingen. 

Zie hier het volledige artikel. 

Lees meer »
Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie Dinsdag 6 juni Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie

Als je een goed idee in de martk wil zetten is het natuurlijk van belang dat je er een octrooi op aanvraagt. Maar vergeet dan niet de merknaam te registreren. Bij PatentProfs, de specialist op het gebied van vastleggen van intellectuele eigendommen, kun je nu ook je merk of model registratie laten verzorgen. 

Lees meer »