PatentProfs
Gegarandeerd De beste prijs De beste kwaliteit De snelste afhandeling

Bescherming van tekeningen en modellen

Veel minder bekend dan bijvoorbeeld merkbescherming is de mogelijkheid om ook de nieuwe vorm van een voortbrengsel, meestal een gebruiksvoorwerp of een nieuw dessin, te beschermen. Het design van producten is een essentieel wapen in de strijd om de gunst van de consument. Dat maakt de bescherming ervan zo belangrijk.

Centraal staat het uiterlijk van een voortbrengsel. Als tekening of model wordt beschermd het nieuwe uiterlijk van een voortbrengsel met een eigen karakter. Voorbeelden van modellen zijn vormen van meubels, huishoudelijke apparaten en serviesgoed. Bij tekeningen valt te denken aan nieuwe patronen van vloerbedekking, wanddecoratie, kleding of gordijnstoffen.

Voorwaarden voor bescherming

Ten eerste moet het model geregistreerd worden. Door het registreren van het model verkrijgt je een exclusief recht voor de gehele Benelux. Zonder registratie bent je aangewezen op de bescherming van de Auteurswet, die minder zeker en effectief kan zijn.

Ten tweede moet het ontwerp nieuw zijn. Dit houdt in dat op het moment van depot geen identieke modellen aan het publiek beschikbaar zijn gesteld. Van identieke modellen is sprake indien de kenmerken ervan slechts in onbelangrijke details verschillen.

Daarnaast moet het model beschikken over een eigen karakter. Hiervan is sprake indien er een duidelijk verschil is tussen de algemene indruk die het model bij de geïnformeerde gebruiker wekt en die welke bij die gebruiker wordt gewekt door modellen die al voor het publiek beschikbaar zijn gesteld (het zogenaamde vormgevingserfgoed). Bij deze beoordeling spelen de aard van het voortbrengsel, de bedrijfstak en de mate van vrijheid van de ontwerper bij de ontwikkeling van zijn model een belangrijke rol.

Zowel nieuwheid als eigen karakter dienen te bestaan op het moment van de aanvraag voor registratie van het model.

Om de ontwerper de gelegenheid te bieden zijn modellen op de markt te testen, geldt voor modellen een respijttermijn van één jaar. Dit houdt in dat bekendheid geven aan een model in de periode van één jaar voordat een aanvraag tot inschrijving van het model wordt ingediend, de beoordeling van de nieuwheid of van het eigen karakter van het model niet ongunstig beïnvloedt.

Maximaal 25 jaar bescherming

De modelregistratie geeft in eerste instantie een bescherming van vijf jaar te rekenen vanaf de depotdatum, en kan vier keer verlengd worden met vijf jaar. De maximale beschermingsduur van een model is dus 25 jaar.

Meer weten over hoe wij kunnen helpen bij Modelregistratie? Bel ons op 030-2282750.

Nieuws / Actueel

Vrijdag 22 maart Grote stijging patenten blockchain

Het Financieele Dagblad heeft ontdekt dat er een grote groei is in het aantal EU patentaanvragen dat te maken heeft met Blockchain. De groei is zeven keer het aantal aanvragen van het jaar daarvoor. Met name chinese bedrijven zijn actief op het gebied van Blockchain uitvindingen. 

Zie hier het volledige artikel. 

Lees meer »
Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie Dinsdag 6 juni Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie

Als je een goed idee in de martk wil zetten is het natuurlijk van belang dat je er een octrooi op aanvraagt. Maar vergeet dan niet de merknaam te registreren. Bij PatentProfs, de specialist op het gebied van vastleggen van intellectuele eigendommen, kun je nu ook je merk of model registratie laten verzorgen. 

Lees meer »