PatentProfs
Gegarandeerd De beste prijs De beste kwaliteit De snelste afhandeling

Europees patent

Als de ambities met jouw innovatie verder reiken dan de nationale grenzen, kan het verstandig zijn een Europees patent aan te vragen bij het European Patent Office (EPO). Het EPO heeft een aantal vestigingen in Europa, waaronder één in Rijswijk. Via het EPO vraag je octrooi aan in alle landen van de Europese Gemeenschap. Hoewel Engels de meest gebruikte taal voor een Europese patentaanvraag is, mag je deze ook in het Frans of Duits indienen.

De aanvraagprocedure

Anders dan bij een patentaanvraag in Nederland wordt het Europese patent niet per definitie toegekend. Een octrooigemachtigde (patent examiner) van het EPO beoordeelt elke aanvraag op basis van een internationaal Onderzoek naar de Stand van de Techniek. Dit onderzoek toetst de aanvraag op de vereisten nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Na 18 maanden publiceert het EPO de aanvraag en het onderzoeksrapport. Bij goedkeuring beschermt het Europese patent de uitvinding vanaf de dag van indiening van de aanvraag, de zogenaamde prioriteitsdatum. Door het gedegen onderzoek beschermt een Europees patent je beter dan een Nederlands octrooi.

europees patent

In alle landen van Europa?

De goedkeuring van de Europese patentaanvraag betekent niet automatisch dat het in alle landen van de Europese Gemeenschap geldig is. Hiervoor moet je het patent eerst in de betreffende landen (van jouw keuze) laten valideren. Deze validatie brengt extra kosten met zich mee voor indiening, bijkomende belastingen en eventuele vertalingen, waarbij de eisen per land kunnen verschillen.

Wij adviseren daarom een zorgvuldige afweging van de risico’s per land te maken, voordat je besluit tot validatie in alle EU landen over te gaan.

Meer weten over hoe we je kunnen helpen met jouw Europese patentaanvraag? Bel ons op +31 30 228 2750, op werkdagen van 9:00-21:00 u.

Nieuws / Actueel

Vrijdag 22 maart Grote stijging patenten blockchain

Het Financieele Dagblad heeft ontdekt dat er een grote groei is in het aantal EU patentaanvragen dat te maken heeft met Blockchain. De groei is zeven keer het aantal aanvragen van het jaar daarvoor. Met name chinese bedrijven zijn actief op het gebied van Blockchain uitvindingen. 

Zie hier het volledige artikel. 

Lees meer »
Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie Dinsdag 6 juni Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie

Als je een goed idee in de martk wil zetten is het natuurlijk van belang dat je er een octrooi op aanvraagt. Maar vergeet dan niet de merknaam te registreren. Bij PatentProfs, de specialist op het gebied van vastleggen van intellectuele eigendommen, kun je nu ook je merk of model registratie laten verzorgen. 

Lees meer »