PatentProfs
Gegarandeerd De beste prijs De beste kwaliteit De snelste afhandeling

Startups en patenten

Het lijkt niet de meest logische combinatie: startup en patenten. Bij een startup is meestal het beeld van een jonge tech gedreven onderneming heel druk met briljante ideeen, marketing en internet. Bij patenten denk je wellicht wat vaker aan grote bedrijven die een soort van patenten-loopgravenoorlog voeren zoals Apple en Samsung. Bovendien kleeft er aan patenten toch nog vaak het idee dat het aanvragen en onderhouden ervan zeer kostbaar is. Toch kan het hebben van één of meerdere octrooien van grote waarde zijn voor startups.

Een patent is het bewijs van innovatie

Als jouw onderneming een technisch product ontwikkelt is het zeker verstandig te onderzoeken of jouw onderneming een patent aan kan vragen. Een patent is het bewijs dat je de eerste bent die een bepaald idee heeft vastgelegd. Daarmee kun je dus anderen aanspreken op het moment dat zij inbreuk maken op jouw idee. Met een patent heb je een wettelijk monopolie op jouw idee.

Als je de must-read voor startups Zero to One van Peter Thiel hebt gelezen, dan weet je dat elke ondernemer moet streven naar het verkrijgen van een monopolie. Met een monopolie sta je sterker. Een onderneming met een monopolie (dus ook een patent) in een technologische sector kan een heel dominante positie innemen. Dat kan een positieve geldstroom op gang brengen die weer levensvatbaarheid voor de lange termijn betekent. Venture capitalists, durfinvesteerders, zijn daarom gek op ondernemingen met patenten. Onderzoek in de US geeft zelfs aan dat het hebben van een patent 97% meer kans geeft op het verkrijgen van een financiering.

Geld verdienen met een patent.

Als je bepaalde technologie hebt gepatenteerd kun je die techniek zelf toepassen in jouw producten, maar je kunt ook jouw patent in licentie uitgeven. Een licentie op een patent kan een een constante geldstroom voor jaren opleveren. Op die manier creëer je financiële ruimte voor investering in verdere research en product ontwikkeling.

En bovendien heb je met een patent ook nog eens een ijzersterk marketinginstrument in handen. Met een patent laat je aan je klanten zien dat je innovatief bent; dat je unieke technologie ontwikkelt en dat je scherp bent in het bewaken van je intellectuele eigendommen. Een concurrentieel voordeel dat een hoger prijspeil kan rechtvaardigen. De P van Patent dus als vijfde P in de marketingmix.

Denk vroeg na over intellectueel eigendom

We hebben het hierboven gehad over de voordelen van het hebben van een patent, maar let er ook op dat je met het ontwikkelen van iets nieuws met jouw bedrijf niet inbreuk maakt op het intellectuele eigendom van een ander. Als jouw bedrijf iets op de markt brengt waar al een patent op verleend is, dan loop je het risico dat de patenthouder je daarop gaat aanspreken. Dat kan vervelende en kostbare gevolgen hebben. Mocht je werkelijk inbreuk maken dan zul je tot een licentieovereenkomst of een schikking moeten komen. Kom je daar niet uit dan is een rechtszaak de volgende stap. Dat is iets dat je liever wilt vermijden, omdat de kosten voor een dergelijke rechtszaak al gauw richting de € 50.000 lopen. Nog afgezien van eventuele te betalen schadevergoeding voor inbreuk.

Potentiële inbreuk kun je voorkomen door al in een vroeg stadium van productontwikkeling na te denken over intellectueel eigendom. Je kan een freedom to operate search laten uitvoeren om te zien of dat wat je hebt bedacht geen inbreuk maakt op dat wat er al op patentgebied is vastgelegd. Dat scheelt een hoop gedoe en kosten.

Als tech startup doe je er dus zeker verstandig aan om in een vroeg stadium van je onderneming al actief na te denken over patenten. Dat kan je veel geld opleveren en besparen! Startups en patenten is dus een zeer logische combinatie. Bij PatentProfs helpen we je graag op alle hierboven genoemde onderwerpen verder.

 

Nieuws / Actueel

Vrijdag 22 maart Grote stijging patenten blockchain

Het Financieele Dagblad heeft ontdekt dat er een grote groei is in het aantal EU patentaanvragen dat te maken heeft met Blockchain. De groei is zeven keer het aantal aanvragen van het jaar daarvoor. Met name chinese bedrijven zijn actief op het gebied van Blockchain uitvindingen. 

Zie hier het volledige artikel. 

Lees meer »
Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie Dinsdag 6 juni Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie

Als je een goed idee in de martk wil zetten is het natuurlijk van belang dat je er een octrooi op aanvraagt. Maar vergeet dan niet de merknaam te registreren. Bij PatentProfs, de specialist op het gebied van vastleggen van intellectuele eigendommen, kun je nu ook je merk of model registratie laten verzorgen. 

Lees meer »