PatentProfs
Gegarandeerd De beste prijs De beste kwaliteit De snelste afhandeling

Nieuws

Donderdag 4 juni

Het nieuwe Europese patent levert besparingen op

Door de invoering van het nieuwe Europese patent kunnen innovatieve bedrijven straks flink besparen op de kosten van het bescherming van hun intellectuele eigendom. Met het unitaire patent is je idee direct in 25 Europese landen beschermd.

Dat is de verwachting van de president van het Europese Octrooibureau (EOB), de fransman Benoît Battistelli. Vanaf 2016 moeten bedrijven dan kunnen profiteren van een aanzienlijke vermindering van de rompslomp die komt kijken bij de juridische bescherming van hun investeringen in nieuwe uitvindingen. Battistelli schat dat de kosten met zo'n 70 procent dalen, wat per Europees patent neerkomt op enkele duizenden euro's.

Na jaren van touwtrekken en discussies is het nu bijna zo ver. Nederland zal naar verwachting de komende maanden het verdrag ratificeren en dan zijn er zo'n 25 landen klaar voor de invoering in 2016. In het huidige octrooisysteem moet de aanvraag in alle landen apart worden ingevoerd. Dat is veel werk en kost veel geld. In het nieuwe systeem wordt de aanvraag in één keer in alle landen geregistreerd.

Vooral kleine en middelgrote bedrijven zullen daarmee geholpen zijn. Daar vormen de hoge kosten een drempel. In totaal dienden Nederlandse bedrijven vorig jaar 8100 patentaanvragen in bij het octrooibureau, op een totaal van 274.000.

''Als je samen één markt vormt heb je ook gezamenlijke regels nodig over intellectueel eigendom'', zei Battistelli. Dat dit lang op zich heeft laten wachten, komt onder meer doordat Italië en Spanje zich er lange tijd tegen verzetten dat het Europees patent alleen in het Engels, Duits en Frans zou worden gepubliceerd.

 

Bekijk overige nieuwsberichten

Nieuws / Actueel

Vrijdag 22 maart Grote stijging patenten blockchain

Het Financieele Dagblad heeft ontdekt dat er een grote groei is in het aantal EU patentaanvragen dat te maken heeft met Blockchain. De groei is zeven keer het aantal aanvragen van het jaar daarvoor. Met name chinese bedrijven zijn actief op het gebied van Blockchain uitvindingen. 

Zie hier het volledige artikel. 

Lees meer »
Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie Dinsdag 6 juni Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie

Als je een goed idee in de martk wil zetten is het natuurlijk van belang dat je er een octrooi op aanvraagt. Maar vergeet dan niet de merknaam te registreren. Bij PatentProfs, de specialist op het gebied van vastleggen van intellectuele eigendommen, kun je nu ook je merk of model registratie laten verzorgen. 

Lees meer »