PatentProfs
Gegarandeerd De beste prijs De beste kwaliteit De snelste afhandeling

Nieuws

Maandag 7 september

Het Unitair octrooi: in 2016 is het zover

Het unitair octrooi is een nieuw soort Europees octrooi. De verlening van het unitair patent gebeurt ook door het Europees Octrooibureau (EOB). En op het unitair patent is dezelfde verleningsprocedure van toepassing, overeenkomstig het Europees Octrooiverdrag.

Het belangrijkste verschil tussen het Europees octrooi en het nieuwe Unitair octrooi is dat het Unitair octrooi in één keer in 25 Europese landen geldend is. Dat is een groot verschil met het huidige Europees octrooi dat in elk land apart gevalideerd moet worden. Bovendien wordt het unitair octrooi beheerd door één centraal rechtssysteem.

Wat verandert er precies?

Als je nu een Europees patent aanvraagt moet het, na verlening, in elk land waar je bescherming wil hebben apart worden gevalideerd. Dat betekent dat het patent in elk land afzonderlijk moet worden ingediend. Dat betekent ook dat er een vertaling voor elk apart land moet komen. Dit brengt een behoorlijk bedrag aan aan indieningstaksen en vertaalkosten met zich mee. Het Unitair patent wordt in 25 landen tegelijk vastgelegd en hoeft, als het is toegekend, niet vertaald te worden in de lokale talen.

Is het Unitair octrooi dan voordeliger?

Het is nog niet mogelijk een eenduidig antwoord te geven op de vraag of het unitair octrooi voordeliger is dan het Europees octrooi. Want je betaalt weliswaar niet meer de indieningstaksen per land en bijbehorende vertaalkosten, maar de verwachting is wel dat de indieningstaksen voor het Unitair octrooi hoger zullen liggen dan de huidige taksen. Het is dus afhankelijk van in hoeveel landen je jouw idee wil laten vastleggen of het Unitair patent voordeliger is dan het het huidige Europese patent.

Wanneer weten we meer over het Unitair patent?

De verwachting is dat eind 2016, begin 2017 het mogelijk wordt om een Unitair patent aan te vragen. Het Unitair octrooi lijkt misschien ver weg, maar vanwege de ingrijpende veranderingen is het belangrijk om hier alvast goed over na te denken. Uiteraard zullen we bij PatentProfs je goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het Unitair Patent.

Bekijk overige nieuwsberichten

Nieuws / Actueel

Vrijdag 22 maart Grote stijging patenten blockchain

Het Financieele Dagblad heeft ontdekt dat er een grote groei is in het aantal EU patentaanvragen dat te maken heeft met Blockchain. De groei is zeven keer het aantal aanvragen van het jaar daarvoor. Met name chinese bedrijven zijn actief op het gebied van Blockchain uitvindingen. 

Zie hier het volledige artikel. 

Lees meer »
Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie Dinsdag 6 juni Nieuw bij PatentProfs: Merk & Model registratie

Als je een goed idee in de martk wil zetten is het natuurlijk van belang dat je er een octrooi op aanvraagt. Maar vergeet dan niet de merknaam te registreren. Bij PatentProfs, de specialist op het gebied van vastleggen van intellectuele eigendommen, kun je nu ook je merk of model registratie laten verzorgen. 

Lees meer »